Teoria domino-ului

//Teoria domino-ului

Teoria domino-ului

Imaginile asociate jocului de Domino (acelea cu piesele care provoaca una alteia căderea)  sunt caracteristice teoriei domino-ului și mai puțin jocului în sine. Jocul se joacă cu piesele dreptunghiulare așezate, fiecare jucător putând continua (dacă are ce îi trebuie) înșiruirea.

Teoria Domino-ului însă a fost folosită ca și motiv, de către administrațiile occidentale, pentru începerea și acțiunile intreprinse în timpul Războiului Rece.

Pentru prima dată, președintele Eisenhower, în cadrul unei conferințe de presă din 1954, enunță că, asemeni prăbușirii pieselor de Domino, o țară în care s-a instaurat comunismul, chiar și prin alegeri corecte și democratice, va influența apariția comunismului și în țările din jurul său.

Teoria odată apărută, va fi folosită de administrațiile viitoare americane pentru justificarea unor acțiuni și demersuri, cum ar fi participarea la războiul din Vietnam sau Coreea.

Chiar înainte ca președintele  Eisenhower să formuleze această teorie, președintele Truman exprimă niște direcții de politică externă ale S.U.A. conforme viitorului concept, solicitând Congresului American aprobarea unui ajutor de 400 de milioane de dolari pentru Grecia în scopul combaterii „pericolului comunist” (direcții politice reținute de istorie ca „Doctrina Truman”).

Pe plan economic, Doctrina Truman va fi aplicata la nivel internațional prin Planul Marshall (oficial „European Recovery Program„) . Acesta consta în ajutoare economice oferite țărilor devastate de al Doilea Război Mondial și a fost justificat de secretarul de stat american George Marshall prin pericolul extinderii comunismului pe fondul sărăciei.

URSS interzice țărilor aflate în propria sferă de influență accesarea fondurilor americane, din această cauză doar 16 state europene beneficiind de acest ajutor prin intermediul OEEC (Organisation for European Economic Co-operation), care  din 1961 devine OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development).

Spiridușii de la Realitopia, profund impresionați fiind de aceste aspecte socio-politico-economice care stau la baza orânduirii lumii civilizate asa cum o stim noi, s-au hotărât să lanseze undeva în jurul lui martie 2018 primele prototipuri ale jocului „Realitopia – the Domino Theory” în care vom întâlni puteri mondiale trecute, prezente și viitoare disputându-și teritorii, zone tampon și națiuni.

Stay tooned pe facebook.com/realitopianews pentru detalii.

By | 2018-01-10T19:56:57+00:00 ianuarie 10th, 2018|blog|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.